вхід в особистий кабінет

Реєстрація Відновлення паролю

Шкідливий чи корисний кофеїн в чаї?

Багато хто вважає, що міцний чай шкідливий для організму. Насправді набагато гірше пити слабкий чайний настій, в якому міститься мало корисних речовин і багато гарячої води. Буде від чаю більше шкоди чи користі, залежить не стільки від міцності напою або від вмісту в ньому кофеїну, скільки від якості самого чаю і від того, чи правильно він був заварений.


У чаї кофеїну міститься навіть більше, ніж у каві. Якщо на порцію еспресо, приготовану з 100%-вої арабіки, припадає всього 1,2% кофеїну, то в чашці високоякісного Ассам Оуклендз частка цієї речовини може досягати цілих 4%. Правда, кофеїн, який міститься в сухому листовому чаї, ніколи не екстрагується в настій повністю, а це означає, що його реальний вміст в готовому чаї завжди буде трохи нижче.


За даними британських дослідників, регулярне вживання чорного чаю скорочує період відновлення після перенесеної стресовій ситуації. Покращує розумову діяльність, збільшує здатність переробляти і засвоювати інформацію.Знімає втому, стимулює обмін речовин, нормалізує діяльність серця і кровоносних сосудів.Ефективно запобігає карєсу, особливо у детей.Хороший засіб для профілактики катаракти.


На вміст кофеїну в чашці чаю впливає, в першу чергу, його сорт. Чим дорожче і якісніше чай, тим більше в ньому кофеїну. Особливо багаті кофеїном молоді чайні листочки і тіпси , що входять до складу будь-якого хорошого чаю. Перший листочок містить 4-5% кофеїну, другий - 3-4%, третій - близько 2,5%, а всі інші - від 0,5 до 1,5%.


Крім того, вміст кофеїну в ньому залежить від місця зростання конкретного сорту чаю: від клімату місцевості, від особливостей грунту (наприклад, від вмісту в ній цинку) і від висоти над рівнем моря. Чим вище розташована чайна плантація, тим холодніше повітря, а значить, тим повільніше ростуть чайне листя і тим більше кофеїну в них міститься. Яскраве сонячне світло також сприяє зростанню чайного листя, багатих кофеїном, тому деякі сорти чаю спеціально вирощуються в тіні.
Будемо раді бачити Ваші коментарі на цю тему а також Що ви більше любите каву або чай?

Коментарі
До цієї статті ще немає коментарів. Ви можете бути першим!

Щоб залишити коментар під своїм логіном, увійдіть або зареєструйтеся.

Вгору