Факти про чай та каву
1
Не завжди кав'ярні були улюбленими місцями відпочинку. У 1675 р. король Англії Карл II, а за ним і монархи інших країн, розпорядився закрити всі кав'ярні, оскільки вважав їх місцями збору неблагонадійних громадян.
2
«Арабіка» є найпопулярнішим сортом кави, їй віддають перевагу 70% кавоманів. Шанувальників «робусти» усього 30%.
3
«Арабіка» вважається більш шляхетним напоєм, смак її м'якший, запах насиченіший, а кофеїну в 2 рази менше, ніж у «Робусті».
4
Кавові дерева, які вирощують на плантаціях, - карлики в порівнянні з їх дикими родичами. У дикій природі їх висота досягає 9 метрів, окультурені види в 3 рази нижчі.
5
Кавові боби, які використовують для приготування кави, - насправді є зернятками червоних ягід.
6
Кавові дерева не можуть похвалитися рекордною врожайністю. З одного дерева в рік можна зібрати всього близько півкілограма зерен.
7
Любите «Американо»? До Європи його привезли американські солдати під час Другої Світової Війни. Міцна європейська кава не припала їм до смаку, і вони розбавляли каву водою.
8
Чим менше контакту води і кави в процесі заварювання, тим менше кофеїну в напої. Таким чином, в еспрессо міститься менше кофеїну, ніж в каві, приготованій крапельним способом.
9
Усім відомо, що відкрита пачка кави незабаром втрачає аромат і смакові якості. А ось сирі, необсмажениі зерна, можуть зберігатися цілий рік, абсолютно не втрачаючи своїх властивостей.
10
Ви думаєте, що країна кавоманів - це Італія? Або Бразилія? А ось і ні! Цей титул по праву належить Фінляндії, саме в цій країні кожна доросла людина в середньому щодня випиває 5 чашок кави.